Wereldaidsdag

December is een maand van samenhorigheid. Kinderen ontvangen cadeautjes van de Sint, families zoeken de warmte rondom de kerstboom op en vrienden vieren het vertrek van het jaar. Wat in al die drukte dan wel eens over het hoofd wordt gezien, is het belang van ook samenhorig te zijn met anderen.

1 december is een van de dagen waarop de middenschool dat belang in de kijker zet. Op Wereldaidsdag verleggen de tweedejaars hun grenzen. Dankzij de waardevolle bijdrage van spreker Geert Jacobs krijgen de leerlingen te horen welke risico’s er bestaan rondom HIV en aids, hoe ze die kunnen vermijden en hoe er mee omgegaan kan worden.

Meer dan enkel een les over wat wel en niet te doen, is deze infosessie ook een verrijking voor hun begrip en respect voor en naar HIV- en aidspatiënten toe.  De leerlingen ondervinden via een intense vragenronde dat slachtoffers van de ziekte best vlot kunnen meedraaien in het dagelijkse leven en dat een belangrijk deel van hun herstel en doorzetting komt uit een open instelling van hun medemens.

Onze tweedejaars hebben die les in ieder geval geleerd. Op het einde klinkt het: ‘Ik wist niet dat die ziekte dankzij medicijnen niet meer zo besmettelijk was en dat je eigenlijk perfect samen kunt leven met elkaar.’ De waarheid komt – zo blijkt – ook  uit een ‘jongerenmond’.

 
« Terug naar het overzicht

X