Het Rot


Op ontdekking in het natuurgebied “Het Rot”

Hij plant twee takken in de aarde. Met zijn zelfgevonden wandelstok tikt hij ze aan, keer op keer,  als meestermuzikant  op een houten triangel.
‘Dat roept de wormen!’ legt hij uit. Terwijl leerlingen en leerkrachten ongelovig grinniken, steekt de eerste worm zijn kopje omhoog door aarde. De geheimen van de natuur zijn eindeloos.

Een van de geneugten van op Linkeroever lesgeven, is dat de natuur overal rondom ons is. Een excursie naar een natuurgebied moeten we dan ook niet ver zoeken. Onder leiding van de leerkrachten natuurwetenschappen trekken de eerstejaars naar het Rot, een natuurgebied genoemd naar de rivier die daar ‘stroomt’. Nog geen tien minuten na vertrek komen de leerlingen aan en gaan ze in groepjes aan de slag. Ze krijgen vijf opdrachten: ze meten boomhoogtes, determineren planten, bestuderen insecten en speuren naar sporen van dierlijk leven. Als echte wetenschappers krijgen ze wetenschappelijk materiaal in handen om hen hierbij te helpen. Een aantal werktuigen zijn volledig nieuw en onbekend. Wie had er al eens van een luxmeter gehoord?

Na hun eigen onderzoek maken ze een wandeling door het natuurgebied. Met een grondboor zoeken ze naar diepere grondlagen. Een handjevol leerlingen is optimistisch en hoopt zo olie aan te boren. Op dat vlak kennen ze geen succes, maar de wandeling in het zonnetje maakt veel goed.

Tegen de middagpauze keren de leerlingen terug naar school. De natuur fluit hen na. 

 

 

 
« Terug naar het overzicht

X