Ridder in de klas

 

Vrijdagnamiddag 23 oktober anno 2015. Het vijfde lesuur begint. Meneer De Wilde staat voor de klas. Op een schoolbank liggen een helm, een maliënkolder, handschoenen en een heus zwaard klaar. Een schild ligt ook ter beschikking. Deze attributen verwacht je niet meteen in een klaslokaal, maar het is dan ook geen gewone les.

De leerlingen schuifelen nietsvermoedend naar binnen.

 

Iedereen kent meneer De Wilde als leerkracht, maar geregeld kruipt hij ook in de huid van een ridder !

Daarover kwam hij spreken voor de leerlingen van 3A. Hij vertelde enthousiast over zijn voorliefde voor de middeleeuwen, in het bijzonder voor het ridderwezen. Zo toonde meneer De Wilde o.a. hoe een ridderuitrusting eruit zag, gaf hij informatie over de wapenuitrusting en over welke ongewone betaalmiddelen men had voor het aankopen van wapens.

 

Voorts legde hij ook de link met vandaag. We hebben meer van de ridders geërfd dan we zouden kunnen vermoeden ! ‘Het kind met het badwater weggooien’, ‘voor iemand in de bres springen’ en ‘kleur bekennen’ zijn enkele voorbeelden van hedendaagse uitdrukkingen die stammen uit de riddertijd. Waarom staat de bruidegom steeds rechts van de bruid tijdens een huwelijksplechtigheid ? Een ridder kent het antwoord op deze vraag.

 

Ten slotte gaf Moeid zich op als vrijwilliger om zich te kleden als een echte ridder. Met een beetje hulp van zijn schildknaap meneer De Wilde trok hij de erg zware maliënkolder aan, zette hij de pothelm op en nam het zwaard. Het was een hele klus, maar ridder Moeid zag er prima uit, piekfijn uitgedost !

 

Met dank aan meneer De Wilde voor deze fijne, leerrijke en ridderlijke uiteenzetting.

 

Olaerts I.« Terug naar het overzicht

X