Magistraat voor één dag


Magistraa(t/l)

Stel het je even voor. Je wordt na een feestje bijna afgetuigd door twee kerels, een daarvan houdt een brandende aansteker voor je gezicht. Bang geef je je portefeuille en gsm af wanneer daar op niet mis te verstane manier naar gevraagd wordt. Iemand die toevallig voorbij loopt betrapt je overvallers, maar die zetten het op een lopen.

 

En dan hoor je op het proces tegen de vermeende daders dat de advocaten van de tegenpartij de volledige vrijspraak eisen. Niet vragen, maar eisen.

 

Ongeloofwaardig? Niet voor de leerlingen van 6STW. Zij bezochten het justiepaleis van Antwerpen en woonden een aantal zittingen van de correctionele rechtbank bij. In de namiddag kregen ze zelf de kans om een rechtzaak te voeren, als advocaat, rechter, procureur of beklaagde.

 

De vrijspraak waar de avocaten zo op hoopten werd snel door de rechters van tafel geveegd. De strafmaat verschilde, volgens de rechter en procureur een prima voorbeeld van de wisselende toepassing van de strafwet en de menselijkheid van de rechters. Niet “streng maar rechtvaardig”, maar streng, rechtvaardig en magistraal. Of was het nu magistraat?

 
« Terug naar het overzicht

X