Armandus de Zoveelste

 

Hebt u zich al eens afgevraagd hoe u zou heten, mocht u koning zijn? Hanne de dertiende, Vincent de vierde, Nour de negende of misschien wel Djordy de eerste?

Voor koning Armandus de zoveelste is dit geen zorg. Het enige waar hij nog aandacht voor heeft, is zijn koningin en de mysterieuze ziekte die haar in een schijnbaar eindeloze slaap hult. Waarom wordt zijn geliefde toch niet wakker? De dokters hebben er geen antwoord op. Ten einde raad trekt Armandus met zijn koninklijke familie en hofhouding een magische wereld in. Daar start hun knettergekke, risicovolle en soms regelrecht absurde zoektocht naar een geneesmiddel voor de geliefde koningin. 

Klinkt deze queeste u ook als een niet te missen avontuur in de? Wel, dat moet ik u teleur stellen, want u hebt uw kans net gemist. Het schooltoneel van het Sint-Annacollege verscheen vorig weekend met dit fantastische verhaal op de planken. Voor de 59ste keer op rij verzamelden enthousiaste leerlingen en leerkrachten zich om hun toeschouwers een prachtig stuk voor te schotelen. In die opzet slaagden ze met vlag en wimpel. De voorstelling ‘Armandus de Zoveelste’ was  een levendig stuk, gebaseerd op een bestaand script van Dimitri Leue en opgevrolijkt door jeugdige acteurs, zelfverzonnen extra scènes, een waar kunstwerk van kleuren en – geloof het of niet – live muziek.

Ik woonde de première bij en stond opnieuw versteld van de prestatie die ook weer dit jaar werd neergezet. Wel zevenentwintig leerlingen spenderen samen met een handjevol gemotiveerde leraren het grootste deel van hun krokusvakantie aan het voorbereiden van dit theaterstuk. De eerste maandag stonden ze voor de eerste keer écht op het podium en vrijdagavond was het al zover: hun eerste voorstelling. Zaterdag en zondag voerden ze het stuk nog eens op, ongetwijfeld met een nog beter resultaat dan de eerste keer. Als klap op de vuurpijl: de acteurs waren ‘maar’ tussen de elf en negentien jaar oud! Het was werkelijk waar een schitterende ervaring en een sensatie voor de zintuigen. Niet alleen stond ik versteld van de taalvaardigheid van zowel  tekst als acteurs, maar het kunstzinnige gebruik van licht en muziek deden mij soms oprecht geloven dat ik in een magische wereld vertoefde.

Een dikke proficiat en mijn dank aan de acteurs en alle medewerkers voor een fantastische avond vol mysterie, avontuur en heerlijke woordspelingen.  

J. Fillet

 

(foto's: Myriam Baert)
« Terug naar het overzicht

X