Het leven zoals het is

 

Interactieve workshop “Het leven zoals het is”

“Rechtspraktijk - afstudeerrichting van ‘professionele bachelor Bedrijfsmanagement'”.  Zo staat op de website van de Karel de Grote Hogeschool. En verder op de pagina: “De regelgeving toepassen op cases en juridische documenten zoals contracten uitdiepen, je leert het al spelenderwijs.”

Dat mochten we op woensdag 9 maart ook ondervinden met de leerlingen van 6A12 (Economie-Wiskunde en Economie-Moderne Talen ) en 6DEF (Marketing en Ondernemen, Accountancy en IT en Office Management en Communicatie). De studenten en docenten  van het tweede jaar Rechtspraktijk hebben een project opgevat waarbij groepjes van leerlingen in de huid kruipen van een fictief persoon:

- Sophie Shopalot, voormalig topmodel
- Jan Pleyzier, student
- Rupert Mos, natuurliefhebber
- Pierre-Ivan Sincère, ‘PI’ voor de vrienden, zaakvoerder

Elk personage leidt een actief leven en komt als dusdanig wel eens voor een probleem te staan. Het scenario is gepresenteerd in de vorm van een aantrekkelijk invulboekje. De leerlingen krijgen bij het zoeken naar een oplossing “hulp” van een “professional” die hen wegwijs maakt in de soorten recht en de wetboeken die eraan verbonden zijn. De artikels die van toepassing zijn bij de situaties uit het leven van deze personen zijn gebundeld in een “mini-codex”.

Veel mensen zien recht als een saaie hoop regeltjes die ver van hen afstaan. Maar  het omgekeerde is waar! Bij alles wat je doet, speelt het recht een belangrijke rol. In veel richtingen van het secundair onderwijs is het vak “recht” niet als dusdanig in het lesrooster opgenomen. Dus hebben we deze kans niet laten voorbijgaan om de leerlingen op een activerende manier kennis te laten maken met het Belgisch recht. Een van onze leerlingen aan het woord:

 “De introductie rond rechtspraktijk was helemaal mijn ding. Ik was al aan het denken om iets met rechten te gaan studeren volgend jaar. Het was heel interessant om de verschillende soorten recht aan de hand van een aantal cases te bekijken. Mijn persoonlijke favorieten waren arbeidsrecht en strafrecht. Ik heb heel veel bijgeleerd en heb mijn codex nadien nog eens doorgenomen uit interesse. Deze activiteit mag zeker elk jaar opnieuw gedaan worden om zo meer mensen te motiveren om rechten te gaan doen.”

Luka, bedankt voor je fijne reactie!

W. Baert

 
« Terug naar het overzicht

X