Ecoman

 

Concurrentie op de markt van de e-scooter!

In de loop van de weken voorafgaand aan 8 maart werden door onze leerlingen“virtueel” drie bedrijven overgenomen die reeds 10 jaar actief waren in de markt van de e-scooters. De leerlingen van 6 Economie-Moderne Talen, 6 Economie-Wiskunde, 6 Marketing en Ondernemen, 6 Accountancy en IT en 6 Office Management en Communicatie vormden telkens een gemengd managementteam dat gedurende drie boekjaren het overgenomen bedrijf zou leiden. De volgende functies verdeeld binnen elk team:

  • Algemeen directeur
  • Marketingdirecteur
  • Productiedirecteur
  • Logistiek directeur
  • Personeelsdirecteur
  • Financieel directeur

Een grondige “restyling” zorgde voor drie nieuwe namen op de markt van de e-scooters met aangepast logo en slogan. Doelstellingen op lange termijn werden herbekeken en op basis daarvan werd in elke van de drie ondernemingen een strategie afgesproken.

Elk team begon in dit spel met eenzelfde financiële situatie aan het elfde boekjaar. Na drie jaar beleid zal  op 12 april verslag uitgebracht worden aan de aandeelhouders. Liefst met de beste resultaten.  

Voor elk boekjaar moest o. a. beslist worden hoeveel e-scooters er zouden worden geproduceerd, hoeveel machines er daarvoor eventueel aangekocht of verkocht moesten worden, of er voldoende personeel aanwezig was in het bedrijf, hoe de marketing zou gevoerd worden, of er geleend moest worden, of de aandeelhouders een dividend zouden ontvangen,  … De beslissingen voor het elfde boekjaar werden vóór 8 maart ingestuurd naar de spelleiding van KULeuven.

Op 8 maart kwam dan Guy Walraevens, docent aan de KULeuven,  naar onze school om de volgende twee boekjaren te begeleiden. Hij bracht de financiële rapporten van boekjaar 11 mee. Het was een ware ramp voor Ecoscooting, die na één jaar met een verlies van 3 441 000 euro werd geconfronteerd. Eco-Vroom en Merkea Scooters deden het heel wat beter na het eerste jaar.

Maar die dag, 8 maart dus, veranderde alles in de markt van de e-scooters.

 Uiteindelijk zal Ecoscooting op de aandeelhoudersvergadering, die doorgaat op 12 april in de gebouwen van BNP Paribas Fortis op de Wapper, de beste resultaten kunnen voorleggen. Maar ook Merkea Scooters en Ecoscooting deden het prima! Ook hun aandeelhouders hebben geen reden tot klagen …

W. Baert

 
« Terug naar het overzicht

X