Stadhuis Antwerpen

 

Op dinsdag 26 april trokken 2D en 2E naar het Antwerpse stadhuis. In het kader van de lessen geschiedenis en SEI zouden ze er meer uitleg krijgen over het lokale politieke niveau en de werking van een democratie. Eerst kregen ze een uitgebreide rondleiding langs de verschillende zalen in het stadhuis. Zo konden ze zich even in de grote Leyszaal op het balkon begeven en kregen ze de mogelijkheid vereeuwigd te worden door de flitsende fototoestellen van de toeristen op de Grote Markt.

Vervolgens was er een toelichting over de werking van de gemeenteraad door een raadslid (wetgevende macht). In de raadszaal mochten ze plaatsnemen op de meerderheids-, oppositie- of schepenbanken. Nadien werd er nog over verschillende onderwerpen gedebatteerd in de collegezaal waar iedere vrijdag het CBS (College van Burgemeester en Schepenen) samenkomt.

Na de wetgevende macht te hebben aanhoord was het tijd voor de uitvoerende macht. Schepen Nabilla Ait Daoud (schepen voor o.a. jeugd) kwam haar ambt uitleggen. Ook de functie van kabinetschef en adviseurs werd uitvoerig toegelicht.

Tenslotte trokken we ook naar de tweede verdieping waar ze vaststelden dat er achter de mooie buitengevel nog heel wat restauratiewerk binnenin wacht.

Voor we terugkeerden naar Linkeroever stond er nog een groepsfoto op de trappen van het stadhuis op het programma. Op het laatste nippertje verscheen toch de burgemeester, tussen de vergaderingen door, en konden ze hem een paar vragen stellen zoals: wat verdient een burgemeester, wat doet een burgemeester, …

Op 26 mei trekken beide klassen dan naar Brussel en bezoeken ze het Vlaamse en Federale parlement.

 

Enkele reacties van leerlingen: 

Ik vond het heel leuk om het stadhuis vanbinnen te zien en om op de stoel van Bart De Wever te zitten. Ik heb ook veel bijgeleerd over het stadhuis.

Maarten 

Het stadhuis was mega leuk. Het was erg interessant. Het was een leuke ervaring om naast de burgemeester en schepen Nabilla op de foto te mogen staan. Het was leerrijk en het stadhuis was mooi. Ik wil nog eens een keer gaan.

Marcha 

Ik vond het wel leuk. We kregen veel uitleg. We zagen de burgemeester Bart De Wever. We trokken een foto van de twee klassen op het einde. We stonden ook op de plek waar Sinterklaas elk jaar staat.

Diana 

Ik vond het leerrijk en interessant. Ik heb veel bijgeleerd over politiek, cultuur en geschiedenis.

Alexander

Als ik alles alleen op Tv zag, dan was dat allemaal niet echt boeiend. In het echt is dat allemaal veel interessanter: de kamers, vergaderzalen, Bart De Wever,... De burgemeester kwam op een leuke en onverwachte manier: 'is er nog plaats op die foto voor mij?' Dat ga ik nooit vergeten.

Amina 

Zeer interessant. We hebben dingen gezien die ik niet eerder gezien heb. Het was een dag om niet te vergeten. Het beste was dat we onze schepen van jeugd en de burgemeester mochten ontmoeten en dat ze tijd vrij hadden voor ons. Topaanrader voor volgend jaar!

Cynthia 

Het was zeker de moeite waard! Supermooi. Er waren zalen waarvan ik nog nooit had gehoord. En het hoogtepunt was toch wel om de burgemeester te zien. Een aanrader!

Celine

 
« Terug naar het overzicht

X