Parlementslid voor één dag

 

Op donderdag 26 mei trokken 2D en 2E op excursie naar het Vlaams en Federaal Parlement. Voor de eerste keer dit schooljaar gingen we eens niet met de bus maar met de trein. Wegens staking verliep dit met de nodige hindernissen, maar uiteindelijk konden we vertrekken. Aangekomen in Brussel werd de Kunstberg beklommen. Op het Paleizenplein maakten de leerlingen de ceremonie van overhandiging van geloofsbrieven, om ambassadeur te worden, aan de koning mee. Als eerste stond een bezoek aan het Vlaamse Parlement op het menu o.l.v. parlementsleden De Ridder en Wouters. De commissiezalen werden bezocht waarbij zij o.a. een foto mochten nemen in de commissie onderwijs. Een hoogtepunt om met minister Crevits op de foto te mogen. Ook konden ze een kijkje gaan nemen in het bureau van parlementsvoorzitter Peumans. Tijdens hun rondwandeling door het imposante gebouw kwamen ze allerlei kunstwerken tegen van o.a. De Antwerpse kunstenaar Jan Fabre. Tot slot mochten ze zetelen in het gekende halfrond. Sommigen kozen een rol als minister, parlementslid van meerderheid of oppositie. Tegen 12.30u zat de rondleiding erop en konden ze hun boterhammen opeten in de lokettenzaal met een door het parlement aangeboden drankje.

Nadien trokken we naar het Federale Parlement. Na wat poespas met de beveiliging omtrent de rondleiding konden we toch met parlementslid Klaps op stap. Na eerst een groepsfoto te hebben getrokken op de met groen tapijt bedekte trappenhal, gingen we naar de rode zetels van de senaat. Hier kregen zij een beknopte uitleg over de werking. Nadien was het reppen naar de publiekstribune. Van het personeel van het parlement mochten we pas naar boven om 16u. Gelukkig wist dhr. Klaps ons reeds om 14.10u boven af te zetten. Zo konden de leerlingen de plenaire zitting (14.15u) van de kamer van volksvertegenwoordigers toch een stukje volgen. Zo zagen ze o.a. onze premier Michel die allerlei vragen kreeg over de staking.

De terugrit was even spannend als de heenrit. Gelukkig reed er toch nog ergens een trein naar onze Koekenstad en kwam iedereen goed thuis.

Hieronder een paar reacties uit beide klassen:

Ik vond het kei kei kei kei leuk om op die grote zalige stoel te zitten! Leuk om op de foto te staan met de minister van onderwijs, leuk om Charles Michel te zien, leuk om dit allemaal mee te maken. Dank jullie wel om deze uitstap te mogen meemaken. Dank jullie wel om dit allemaal te organiseren. De gids was een superlieve man. (Amina)

Het was echt de moeite waard. Het plezier begon om 8.30u en eindigde om 16u. De trein was ook heel leuk en zeker om de mensen in uniform te zien fluiten. Onze gids was echt een open boek en dat is wel leuk. Het hoogtepunt was mevr. De Ridder haar sappig verhaal. (Celine)

Het was heel interessant, veel bijgeleerd. Voor herhaling vatbaar! Federaal Parlement was wel een beetje kort, maar mooi en leuk. Leuke foto's getrokken met de mensen daar. Ik ga het nooit vergeten. Charles Michel zien was ook heel speciaal. Het was echt heel tof!!! (Sharmeen)

Het Vlaams Parlement was leuker dan het Federale Parlement maar ze waren allebei heel tof. De gidsen waren goed en het middageten was super. Het bureau van Jan Peumans is veel te chique. (Tim)

Het was een leerrijke ervaring. Met de trein gaan was heel leuk. We waren aan het kaarten. De rondleiding was heel leuk. De mensen waren heel lief behalve in het Federale Parlement. Het was kort maar ook wel interessant. Ik was verrast dat we op de foto mochten terwijl ze daar bezig waren. (Thibault)

Heel leuk en interessant, de gids was ook zeer leuk en had een aangename stem! (Ruben)

Het bezoek aan het parlement was echt leuk! Mevr. De Ridder was ook echt een goede gids. Het bezoek aan het Vlaams Parlement was een beetje leuker dan het Federaal Parlement. Het was echt cool om in die 'zetels' te zitten. Met de trein gaan is ook wel leuk. (Asal)

Beide parlementen waren super-hyper-mega interessant en leerrijk. De treinrit was ook heel leuk behalve dan de heenrit. (Thomas)

 
« Terug naar het overzicht

X